Wat zijn contactsporten? De definitie en voorbeelden van contactsporten

In het nieuws zien we ”contactsporten” de laatste tijd vaak voorbij komen. Maar wat zijn contactsporten eigenlijk? En wat zijn niet contactsporten? Zijn deze sporten wel toegestaan tijdens coronatijd?

Wat zijn contactsporten

Contactsporten zijn sporten waar je fysiek contact met elkaar, het zij je teamgenoten of tegenstander, hebt. Bij contactsporten kun je dus bijna onmogelijk de verplichte 1,5 meter afstand houden tegen corona. Het is daarom verstandig deze sporten nog niet uit te oefenen.

Voorbeelden contactsporten

  • Voetbal: Klassiek voetballen zonder fysiek contact is onmogelijk, maar varianten die op straat gespeeld worden kunnen wel met 1,5 meter afstand. Denk aan ‘doorlopertje’ of ”goaltje goal’ of ‘één keer raken’.
  • Vechtsporten: Uiteraard vallen alle vechtsporten ook onder contactsporten. Je dient elkaar immers aan te raken.
  • Basketbal: Wellicht minder fysiek contact dan bij voetbal, maar genoeg om het een contactsport te noemen.
wat zijn contactsporten

Zijn contactsporten toegestaan?

Indien het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden is het niet toegestaan om deze sporten uit te oefenen, tenzij je het met je eigen gezin doet natuurlijk. Anderhalve meter afstand houden is verplicht voor volwassenen, anders riskeer je een boete van wel 400 euro.

Wat zijn niet contact sporten

Niet contact sporten zijn sporten waarbij je helemaal geen fysiek contact met anderen hebt. Er kan dus in de meeste gevallen gewoon 1,5 meter afstand gehouden worden.

Voorbeelden niet contact sporten

  • Tennis
  • Golf
  • Zwemmen
  • Darten

Zijn niet contact sporten toegestaan?

Niet contact sporten zijn toegestaan om uit te oefenen mits je ten alle tijden 1,5 meter afstand houdt. Het liefst in de buitenlucht. Vooral tennis is goed mogelijk omdat je slechts 2 personen nodig hebt en er meer dan voldoende afstand gehouden kan worden.

Thuis sporten

Thuis sporten blijft nog altijd het veiligst en verstandigst. Erg behulpzaam bij het thuis sporten:

1 reactie op “Wat zijn contactsporten? De definitie en voorbeelden van contactsporten”

  1. De bridgebond beschouwd het bridgen als contactsport. In navolging daarvan laten andere kaartverenigingen, zoals klaverjassen en jokeren, de 1,5 meter regel vallen.
    Is dit correct? Kaart is toch geen contactsport?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *